Zupa pieczarkowa |
Przez kilka dni popadał deszcz, pomyślałem wiec że warto udać się do pobliskiego zagajnika i poszukać koźlaków na obiad. Pogoda była ładna, spacer udał się wyśmienicie, ale po koźlakach ani śladu. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować na obiad zupę, z kupionych w sklepie pieczarek.
Składniki
Cztery osoby
500 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
100 ml kwaśnej śmietany
3 ziemniaki
40 g kaszy jęczmiennej drobnej
1,5 l bulionu
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
szczypta lubczyku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
koper
szczypior
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę i szklimy ją, a następnie dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, liście laurowe oraz szczyptę lubczyku.
Pieczarki myjemy i dzielimy na pół lub w ćwiartki. Obieramy i kroimy w kostkę pietruszkę i marchew.
Do garnka z cebulą i czosnkiem wrzucamy pieczarki, lekko solimy i smażymy je około 5-7 minut na dość dużym ogniu. Następnie wkładamy marchew, pietruszkę, oraz wsypujemy kaszę jęczmienną. Całość smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół, i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut.
Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koprem, oraz szczypiorem, a następnie rozlewamy do talerzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz