Bakłażan z mozzarellą i pomidorami |
Składniki
Danie dla dwóch osób
1 bakłażan
2 pomidory
1 kulka mozzarelli
4-6 łyżek oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej stronie.
sól, pieprz
świeża bazylia
Sposób przygotowania
Umytego bakłażana kroimy wzdłuż, na plastry półcentymetrowej grubości, posypujemy solą i odstawiamy na dziesięć minut.
W tym czasie kroimy mozzarellę w grube plastry a pomidory w ćwiartki, następnie wydrążamy z nich miękkie części (gniazda nasienne).
Plaster bakłażana osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po jednej stronie oliwą czosnkową, oraz oprószamy pieprzem.
Na końcu każdego plastra kładziemy po kawałku mozzarelli, listek świeżej bazylii, oraz ćwiartkę pomidora. Zwijamy bakłażana w roladkę, spinając go na koniec wykałaczkami, lub połówkami szpatułek do szaszłyków( zabezpieczy to całość przed rozwinięciem).
Na koniec skrapiamy roladki oliwą i układamy na rozgrzanym ruszcie grilla, opiekając z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz