Sezon robienia przetworów w pełni. Więc i ja pracuję w kuchni pełną parą, gromadząc na zimowe miesiące kolejne przetwory.
Ogórki w aromatycznej, złocistej zalewie, należą zaś do "żelaznego" zimowego wyposażenia mojej spiżarki.
Składniki
2 kg ogórków
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, kurkumę i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Wymoczone ogórki tniemy wzdłuż, na cienkie plastry i wkładamy do słoików.
Uważamy przy tym,aby pocięty ogórek, przy wkładaniu, nie rozpadł na poszczególne plastry.
Słój z ogórkami zalewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone a następnie zamykamy słój.
Ogórki pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Ciekawy przepis. Zginęła tylko gdzieś cebula. Jak się domyślam, należy ją wrzucić do zalewy.. Kocham ogórki i robienie przetworów. Na pewno wykorzystam ten pomysł.
OdpowiedzUsuńAha, i podobają mi się Twoje komentarze do przepisów. Pozdrawiam.