Aromatyczne zioła sprawiają, że zapach tego chleba unosi się w całym domu.
Zaś dodatek oliwy powoduje, że chlebowe ciasto, jest jeszcze bardziej elastyczne a skórka chrupiąca.
sposób wypieku jednego bochenka
zaczyn
4 łyżki zakwasu
1 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka suszonej bazylii
60 ml oliwy
woda
0,5 łyżeczki soli
sposób wykonania
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, suszoną bazylię, oregano, koperek, czosnek niedźwiedzi, oraz sól.
Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Przed wyjęciem sprawdzamy czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem).
Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ dopiero co upieczony chleb przy krojeniu będzie przywierał( kleił się), do noża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz