wątróbka drobiowa z cebulą
składniki dla czterech osób
1,2 kg ziemniaków
2 spore cebule
20 g masła
20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego
szczypta majeranku
sól, pieprz
nać pietruszki
szczypiorek
nać pietruszki
szczypiorek
sposób przygotowania
Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.
Ziemniaki obieramy i gotujemy na półmiękko.
Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki.
Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy wątróbki i całość smażymy na dość mocnym ogniu. Pod koniec smażenia całość solimy ( jeżeli zrobimy to wcześniej, to wątróbka będzie twarda) .
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią ugotowane ziemniaki przesmażając je na złoty kolor.
Przesmażone ziemniaki i wątróbki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzach , posypujemy natką pietruszki ze szczypiorem i od razy podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz