środa, 30 września 2015

gruszki zapiekane z manną kaszą

kasza manna zapiekana z gruszkami

Aromat zapieczonej gruszki, połączony ze słodką wonią miodu a wszystko to w towarzystwie manny.
Czy można sobie wymarzyć lepszy posiłek, na początek dnia?.

Składniki dla trzech osób


1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
3 szklanki wody
2-3 gruszki
3 łyżeczki miodu
ewentualnie
2 łyżki cukru brązowego do kaszy



Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i nożem nacinamy je w poprzek (nie do końca), co pół centymetra.


Następnie w  garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a później mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier),  kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy, do uprzednio przygotowanych trzech niewielkich żaroodpornych naczyń.
Na każdej porcji układamy owoc gruszki ( po dwie mniejsze części, lub jedną dużą połówkę), posypujemy odrobiną cukru i wstawiamy naczynia do piekarnika.
Całość zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia, każdą gruszkę smarujemy z wierzchu porcją miodu .

 

1 komentarz: