chleb z mąką ziemniaczaną
Jeżeli zależy nam, by chleb długo zachował swoją świeżość i nie wysychał.
To dodanie do wypieku mąki ziemniaczanej, jest jedną z najlepszych metod, jakie znam.
Nie korzystam z tego sposobu, na co dzień.
Domowe pieczywo znika bowiem błyskawicznie. Ale dziś muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości", będzie wprost niezbędny.
Do swojego wypieku użyłem mąki ziemniaczanej, ale taki sam efekt uzyskamy dodając ugotowane ziemniaki.
sposób wypieku jednego dużego bochenka
zaczyn
4 łyżki zakwasu
1 szklanki letniej wody
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
woda
1 łyżeczki soli
sposób wykonania
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy połowę mąki żytniej, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, oraz sól.
Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto.
Ciasto zastawiamy w misce w ciepłym miejscu na godzinę.
Po godzinie dodajemy pozostałą mąkę żytnią i całość mieszamy, tak aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach ( staramy się aby jak najmniej świeżo dodanej mąki wgnieść do środka ciasta).
Po otrzymaniu lekko zwartej konsystencji ( dającej się formować),wyrabiamy ciasto, na dwu centymetrowej grubości placek.
Chleb układamy do wysypanej mąką misy, zostawiając go na dwie godziny, w ciepłym miejscu.
Następnie przekładamy bochenek na blachę na której będziemy go piekli i pozwalamy aby jeszcze podrósł (około godziny)
Wyrośnięty bochenek wkładamy do piekarnika.
Upieczony bochenek zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ dopiero co upieczony chleb przy krojeniu będzie przywierał( kleił się), do noża.
Z mąką ziemniaczaną jeszcze nie robiłam..trza kiedy wypróbować.
OdpowiedzUsuń