wtorek, 1 września 2015

pieczony owocowy deser

         owocowy deser z piekarnika

Jeżeli sporządzał bym listę deserów biorąc pod uwagę stosunek nakładu pracy do uzyskanego efektu to przepis ten niewątpliwie zająłby bardzo wysokie miejsce na takiej liście.
Sama natura sprawiła że nasze zadanie ogranicza się jedynie do poukładania składników i ich zapieczenia.

składniki dla czterech osób
1 melon
4 niewielkie banany
2 świeże figi
2 łyżki płynnego miodu
kilka wykałaczek sposób wykonania

Melona dzielimy na ćwiartki i wybieramy ze środka, gniazda nasienne.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż, figi kroimy na pół.

Przekrojonego banana, układamy na bokach ćwiartek melona (mocując go za pomocą wykałaczek). 
Na górze powstałej "konstrukcji", układamy połówki fig i całość smarujemy  miodem ( możemy też dodatkowo, posmarować stopionym masłem, smak wtedy będzie "głębszy").
Tak powstałe " łódeczki", wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
Następnie owoce wyjmujemy, a przed podaniem możemy, na owocach rozłożyć, kilka kostek czekolady, lub polać ulubionym dodatkiem ( ja polałem melasą).


2 komentarze: