sobota, 5 września 2015

zapiekana wieprzowina pod kołderką z bakłażanów i cukinii

   zapiekane warzywa z mięsnym farszem
Choć kalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne.
Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę".



składniki dla sześciu osób
0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
1 cebula
6-7 pomidorów
1 cukinia
1 papryka
2 bakłażany
1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego)
5 łyżek oleju
3 łyżki oliwy
150 g żółtego sera
sól,pieprz
szczypta słodkiej papryki
świeża bazylia
natka pietruszki


Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w drobną kostkę.
W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oleju, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i szklimy ją.
Do zeszklonej cebuli dodajemy  mięso, przyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie podlewamy odrobiną wody( tylko tyle by mięso się nie przypaliło).  Nakrywamy rondel przykrywką i dusimy na niewielkim ogniu, przez 20-25 minut.

W tym czasie, na oddzielną patelnię, wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory (jednego pomidora zostawiamy). 
Smażymy pomidory, często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy  (odparujemy) do połowy ich objętość.
Ugotowane pomidory wrzucamy do rondla z mięsem, dodajemy teraz, również ugotowany wcześniej ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę.
Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego dwoma łyżkami oleju), napełniając je do połowy wysokości. 
Teraz kroimy wzdłuż bakłażany, na centymetrowej grubości kawałki, cukinie i pomidora w plastry, a paprykę w cząstki.
Układamy plastry bakłażana na mięsnym farszu , pomiędzy kawałki bakłażana, wkładany plastry cukinii i pomidora, oraz cząstki papryki.
Całość oprószamy solą, oraz pieprzem, polewamy oliwą, a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
Po tym czasie, na wierzch zapiekanki, układamy cienko pokrojone plastry żółtego sera, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapiekamy jeszcze przez dziesięć minut
Wyjętą zapiekankę, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki, oraz świeżą bazylią i podajemy.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne danie. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń