Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą
Składniki
Danie dla 4 osób
3 pomidory
2 kawałki sera mozzarella
Po garści oliwek czarnych i zielonych
Bazylia
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cukinie przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżką z nich miąższ, uważając, aby nie przedziurawić skóry
Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na cukiniach naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, dodajemy oliwki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i solą, a następnie cukinie wstawiamy do piekarnika i czekamy, aż ser się zapiecze. Zapieczone cukinie posypujemy natką pietruszki i bazylią.
Dobrym dodatkiem do tego dania jest bagietka posmarowana sosem pesto
pychota!
OdpowiedzUsuń