sobota, 15 sierpnia 2015

kasza jaglana z truskawkami


kasza jaglana z truskawkami

Gotowa kasza z truskawkami
  Świeży smak truskawek, migdałów i nasion słonecznika, połączony w prosty sposób z jaglaną kaszą i miodem stworzą, smaczny i delikatny posiłek. O wyjątkowej mocy cennych probiotyków, minerałów i witamin
Składniki

Dane dla czterech osób

200 g kaszy jaglanej
400 gr truskawek
2 łyżki miodu
1 brzoskwinia
szczypta cynamonu
sok z cytryny lub limonki
10 g migdałów
10 g nasion słonecznika





Sposób przygotowania


Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją przepłukać. 
W dalszej kolejności wrzucamy kaszę do gotującej się wody w proporcji 1szklanka kaszy na 2 szklanki wody.

Szklankę kaszy gotujemy, aż „wypije” całą wodę (ok 15 minut). Do ugotowanej kaszy dodajemy miód, sok z limonki, cząstki owoców, połowę nasion słonecznika i migdałów, wyłączmy płytę i zostawiamy całość w przykrytym garnku na ok. 5-7 minut.


Następnie układamy danie na talerzach i przyozdabiamy resztą ziarn słonecznika i migdałów. Dodatkowo przed podaniem potrawę posypać można cynamonem.

2 komentarze: