piątek, 21 sierpnia 2015

placki z borówką

    Pancakes z borówką amerykańską
pancakes z borówkami
Delikatny placek z jagodowym nadzieniem, jest daniem, które możemy szybko  przygotować, ale znika ono jeszcze prędzej.

Składniki
Danie dla dwóch osób
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g borówki
4 łyżki wody
ćwiartka cytryny

Sposób przygotowania

W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją.
W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców,  zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać.





2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie :)
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna chodzą za mną amerykańskie pancakes! Obowiązkowo z orzechami, borówką lub bananami i syropem klonowym, takie jadłam w Chicago ;-)

    OdpowiedzUsuń