środa, 12 sierpnia 2015

kasza jaglana


Kasza jaglana z warzywami


Połączenie kaszy i warzyw, a wszystko to w aromatycznym towarzystwie naci pietruszki daje gwarancje udanego posiłku.

Składniki dla czterech osób

200 g kaszy jaglanej
1 papryka czerwona
1 papryka biała
1 cebula
1 niewielka cukinia
garść oliwek czarnych
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny 
natka pietruszki
sól, pieprz


Sposób przygotowania

Kaszę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie ją płuczemy. Pozbywamy się w ten sposób gorzkiego posmaku kaszy. 
Wypłukaną kaszę wrzucamy do gotującej się wody w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody,lekko solimy i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę (ok 15 minut).
Myjemy warzywa, siekamy cebulę w krążki, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski, cukinię kroimy wzdłuż a następnie każdą z części dzielimy nożem na centymetrowej grubości plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na nią wrzucamy cebulę smażąc ją jedynie do zeszklenia, następnie dokładamy paprykę oraz cukinię smażymy dalej przez dwie minuty (warzywa maja jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy warzywa z patelni, dodajemy do nich ugotowaną kaszę( wcześniej rozdrabniamy ją widelcem, po gotowaniu), całość skrapiamy sokiem z cytryny, dokładamy oliwki i posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Misę przykrywamy na dziesięć minut pozwalając połączyć się smakom i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz