piątek, 21 sierpnia 2015

tabule owocowo orzechowe

  Owocowe tabule z włoskimi orzechami
               
Propozycja na szybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia


tabbouleh owocowe z orzechami

Składniki 
Przepis dla czterech osób
200 g kaszy kuskus
1 cytryna
1 gruszka
1 jabłko
1 nektarynka
1 banan
50 g łuskanych włoskich orzechów
2 łyżki miodu
100 ml wody


Sposób przygotowania

Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie minuty.

 W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).
 Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. 
Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców),  następnie wsypujemy kaszę do owoców , mieszamy, zostawiamy na 2-3 minuty i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz