poniedziałek, 17 sierpnia 2015

pomidory w zalewie

                Utrwalanie suszonych pomidorów

Kilka dni temu, wykorzystując piękne słoneczne dni, zacząłem suszyć pomidory, w sposób najbardziej dla nich naturalny. Jest to również sposób najkorzystniejszy, dla utrwalenia ich aromatu i smaku. Dziś chciałbym przekazać, moje ulubione metody przechowywania suszonych pomidorów, przez długie zimowe miesiące.

składniki
suszone pomidory ( dowolna ilość)
świeża bazylia
czosnek
sól gruboziarnista ( u mnie morska)
ziarnka kolorowego pieprzu
Pasta chilli
olej, oliwa




Pomidory z bazylią
Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i posiekaną świeżą bazylią, zalewamy oliwą i pasteryzujemy( w garnku lub w piekarniku) przez 25 minut w temperaturze 80-85 stopni, następnie ustawiamy słoiki do góry dnem i zostawiamy na noc.




Pomidory z czosnkiem

Na dno słoika kładziemy trzy obrane ząbki czosnku, na nie układamy ususzone pomidory i przesypujemy  grubą solą. Tak postępując napełniamy pomidorami cały słoik, wkładając pomiędzy pomidory, jeszcze 7-8 ząbków czosnku.Całość zalewamy oliwą lub olejem i pasteryzujemy( w garnku lub w piekarniku), przez 25 minut w temperaturze 80-85 stopni. Następnie ustawiamy słoiki do góry dnem i zostawiamy na noc.



Pomidory z chilli i pieprzem
Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i ziarnami kolorowego pieprzu.
Do garnka wlewamy olej( w moim przypadku rzepakowy) i dodajemy łyżeczkę pasty chilli, podgrzewamy do temperatury ok 100 stopni( przydatny jest termometr). Mieszamy pastę z olejem a następnie ,wlewamy gorący olej do słoika  pomidorami. Możemy również pastę z olejem wymieszać "na zimno"( bez podgrzewania) a następnie wlać olej do pomidorów i spasteryzować słoiki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz