sobota, 29 sierpnia 2015

ciasto francuskie

Ciasto francuskie
Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła?

Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie.
I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu sam przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza.



Składniki


200 g masła
100 g mąki pszennej
100 ml zimnej wody
Szczypta soli










Sposób przygotowania


Sól dodajemy  do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej. 
Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na jeden duży kwadrat, na środku którego układamy resztę masła. Następnie ciasto składamy w kopertę, uważając, aby rogi ciasta nie pozwalały masłu uciec na zewnątrz.
Ciasto rozwałkowujemy i składamy na 3 części, a następnie wkładamy je z powrotem do lodówki na 1,5 godziny.
Po upłynięciu tego czasu ciasto ponownie rozwałkowujemy, składamy na trzy części i wkładamy do lodówki na kolejne 1,5 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko wałkujemy i wycinamy pożądane przez nas kształty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz