Ciasto francuskie
Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła?
Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie.
I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu sam przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza.
Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła?
Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie.
I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu sam przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza.
Składniki
100 g mąki pszennej
100 ml zimnej wody
Szczypta soli
Sposób przygotowania
Sól dodajemy do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej.
Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na jeden duży kwadrat, na środku którego układamy resztę masła. Następnie ciasto składamy w kopertę, uważając, aby rogi ciasta nie pozwalały masłu uciec na zewnątrz.
Ciasto rozwałkowujemy i składamy na 3 części, a następnie wkładamy je z powrotem do lodówki na 1,5 godziny.
Po upłynięciu tego czasu ciasto ponownie rozwałkowujemy, składamy na trzy części i wkładamy do lodówki na kolejne 1,5 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko wałkujemy i wycinamy pożądane przez nas kształty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz