poniedziałek, 24 sierpnia 2015

tort jogurtowy

Tort jogurtowy z bitą śmietaną

Chyba każdy z nas lubi torty, a szczególnie te lżejsze wersje z owocami i dużą ilością bitej śmietany.
Składniki


800 ml jogurtu naturalnego
150 g cukru
4 płaskie łyżki żelatyny
200 ml wody
100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne
100 g jagód
Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj,  o średnicy 24 cm
200 ml śmietany 30 procent
50 g cukru pudru
1 nektarynka


Dodatkowo

Tortownica  o średnicy 24 cm
Pergamin


Sposób przygotowania

Z biszkoptu odkrajamy nożem wierzch  i dzielimy go wzdłuż na dwie równe części.
Dno tortownicy wykładamy pergaminem i układamy na niej jeden kawałek biszkopta.

Żelatynę zalewamy gorąca wodą i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.  Powstały płyn rozlewamy po połowie do dwóch naczyń.

W pierwszym naczyniu cały czas mieszając do rozpuszczonej żelatyny dodajemy powidła i połowę jogurtu, a następnie całość wlewamy do tortownicy.

Na masę jogurtu z powidłami układamy drugi kawałek biszkoptu.
W drugim naczyniu do żelatyny z wodą dodajemy mieszając 150 g cukru, pozostałą część jogurtu oraz jagody, następnie tężejący płyn wlewamy do tortownicy i wstawiamy w lodówki na 2 godziny.

 Do wysokiego  naczynia wlewamy słodką śmietanę i ubijamy na sztywno za pomocą miksera lub trzepaczki. Do ubitej śmietany dodajemy partiami cukier-puder.

Z lodówki wyjmujemy zastygłą masę, zdejmujemy rant tortownicy(wcześniej nożem dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. 
Pozostałą bitą śmietanę nakładamy szerokim nożem na boki tortu.

Owoc nektarynki kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy na bardzo cienkie plastry które układamy na wierzchu tortu w kształcie wachlarza.


Udekorowany tort wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej pół godziny, a następnie podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz