środa, 26 sierpnia 2015

marynowane pomidory z ostrą papryczką

                            pomidory z ostrą papryczka

Jest to mój ulubiony przepis, na utrwalenie pomidorów na zimę. Słodycz dojrzałych pomidorów, miesza cię z palącym smakiem ostrej papryczki, a wszystko to w aromatycznej octowej marynacie.


Składniki 
1,5 kg pomidorów i garść koktajlowych
6 szt ostrej papryczki
6 ząbków czosnku
świeża bazylia
tymianek
zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
świeża bazylia

Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.

Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Następnie myjemy pomidory i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po dwie ostre papryczki, szczyptę tymianku, dwa ząbki czosnku i gałązkę świeżej bazylii. Zalewamy słój marynatą, uważając aby  pomidory były w niej całkowicie zanurzone.
Dodajemy gałązkę tymianku i zamykamy słój.

Pasteryzujemy pomidory (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.

2 komentarze:

  1. Pysznie ;-) Uwielbiam domowe zaprawy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić na spróbowanie chociaż jeden słoik. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń