poniedziałek, 24 sierpnia 2015

lekki biszkopt z białek

Delikatny biszkopt z samych białek

Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję
Składniki

7 białek jaj
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
5 łyżek oleju
7 łyżek maki tortowej
szczypta soli




Sposób przygotowania

 Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem  na sztywną pianę.


 Dodajemy partiami proszek do pieczenia, olej i cukier (ilość cukru można zmniejszyć do trzech łyżek), cały czas mieszając.

Następnie nie używając  miksera, do masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy dużą drewniana łyżką.

Dno tortownicy( średnica 24 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy biszkoptową masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 minut, pod koniec sprawdzając (nakłuwając wykałaczką), czy biszkopt nie jest  w środku surowy.

Wyjmujemy biszkopt  z piekarnika, studzimy, dzielimy długim nożem  wzdłuż na dwie części i każdą z nich przekładamy ulubionym kremem lub bitą śmietaną. Dekorujemy owocami i podajemy.





2 komentarze: