sobota, 15 sierpnia 2015

zupa tajska

           zupa tajska z kurczakiem i krewetkami

Niewiele jest dań które robi się w tak szybki sposób i które tak wybornie smakują, skąd zapewne bierze się też popularność tej zupy

Składniki dla czterech osób
350 g piersi z kurczaka
250 g krewetek
0,5 l wywaru rybnego
0,5 l wody
400 ml mleczka kokosowego
1 ząbek czosnku
1 cebula(szarlotka lub cukrowa)
1 łyżeczka chilli 
1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej) 
sok z limonki lub połowy cytryny
sól
ostra papryka
kawałek korzenia imbiru
3 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania

Do garnka na rozgrzaną olej kokosowy wrzucamy pokrojoną w kostkę szarlotkę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łodygę trawy cytrynowej, pokrojoną w plastry.
Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym. 
Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewając mleczko kokosowe.
Zupę przyprawiamy solą i dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze przez dwie minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając (ewentualnie) oddzielnie ugotowany ryżowy makaron. Zupę posypujemy ostrą papryką (zachowując oczywiście umiar) i podajemy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz