sobota, 29 sierpnia 2015

skrzydełka w miodzie z grilla

grillowane skrzydełka w miodzie

Bardzo możliwe, że to już ostatnie słoneczne dni tego lata, warto więc jeszcze raz uraczyć się, tą prostą i smaczną przekąską z ogrodowego grilla.
Składniki

Danie dla czterech osób

8 skrzydełek kurczaka
1 łyżka octu balsamicznego

3 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 cytryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz






 Sposób przygotowania

Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu balsamicznego,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę.
Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej 3 godziny w chłodnym miejscu

 Skrzydełka wyjmujemy z marynaty.
 Rozgrzany ruszt grilla przesmarowujemy olejem(zapobiega to przywieraniu mięsa) i układamy zamarynowane skrzydełka przekładając je parokrotnie w trakcie grillowania.

Kiedy  już wstępnie opieczemy  skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy aż do momentu uzyskania karmelowej glazury z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz