poniedziałek, 10 sierpnia 2015

sałatka z krewetkami

  Krewetki z sałatą, pomidorem i pieczarkami

Lekka sałatka, która doskonale sprawdzi się jako smaczna przystawka, chociaż podana z dodatkiem chrupiącego pieczywa może stać się samodzielnym daniem.


składniki dla czterech osób
150 g pieczarek
250 g krewetek
1/2 główki sałaty
4 jajka
2 pomidory
50 g kukurydzy
50 g sera pleśniowego typu camembert
1/2 pęczka szczypioru
sok z połowy cytryny
2 łyzki octu balsamicznego
garść kaparów
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól pieprz


Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, myjemy pieczarki, wkładamy je do garnka z wrzącą wodą i blanszujemy przez dwie minuty, a następnie odcedzamy i kroimy w ćwiartki.
( czynności te warto wykonać wcześniej, aby przy przyrządzaniu sałatki pieczarki i jajka były już wystudzone).

Do misy wrzucamy porwane liście umytej i osuszonej sałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pieczarki, kukurydzę, kapary oraz posiekany szczypior.

Do niewielkiego naczynia wsypujemy sól i pieprz, dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz oliwę i mieszając widelcem  łączymy ze sobą składniki emulsji.
Wlewamy emulsję do warzyw, mieszając je delikatnie drewnianymi łyżkami. Na koniec dodajemy pokrojony w kawałki camebert, obrane i pokrojone w kostkę jajka oraz krewetki.
Sałatkę jeszcze raz mieszamy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz