sobota, 22 sierpnia 2015

omlet ze śliwkami

            pieczony omlet z renklodą

Nie z patelni, a wypieczony w piekarniku, lecz równie pachnący i smaczny.

składniki dla czterech osób
15 śliwek
6 jajek
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru brązowego
masło do wysmarowania formy




Sposób przygotowania


Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy łyżkę cukru, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem.
Masę z mąki, jaj i mleka wlewamy do formy,dodajemy pozbawione pestek śliwki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez  25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy posypany cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz