czwartek, 20 sierpnia 2015

budyń czekoladowy

                      Budyń czekoladowy 
Budyń ten, wprawia mnie zawsze w znakomity nastrój i przywołuje, najlepsze wspomnienia dzieciństwa. 

Składniki 

Przepis dla czterech osób
1 l mleka
2 żółtka jajek
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek kakao
3 łyżko mąki ziemniaczanej
20 g gorzkiej czekolady




Sposób przygotowania

Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy (nie gotujemy).
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz kakao, zalewamy pozostałą 1/3 częścią mleka i mieszamy trzepaczką, a kiedy już pozbędziemy się grudek dodajemy żółtka jajek.
Następnie zawartość miski wlewamy do podgrzanego mleka, całość cały czas intensywnie mieszając trzepaczką zagotowujemy. Po nie całej minucie gotowania, garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i rozlewamy do miseczek, podajemy gorący lub schłodzony wedle uznania, posypany pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz