piątek, 7 sierpnia 2015

kiełbasa biała w piwie

Kiełbasa biała w piwie

Piwo i własnej roboty kiełbasa, te słowa stanowią chyba wystarczającą zachętę aby wykonać niżej podany przepis.

Składniki dla czterech osób

8 kawałków białej kiełbasy wykonanych według receptury, którą znajdziesz tutaj
0,5 l piwa
8-7 cebul
4 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki masła



Sposób przygotowania

Obieramy cebulę, kroimy ją w krążki, a następnie układamy jej warstwę (około trzeciej części) na dnie żaroodpornego naczynia ( najlepiej okrągłego). 


Na cebulę kładziemy pęta kiełbasy zwiniętej w wianek. Pomiędzy pętka i na wierzch  kiełbasek układamy pozostałą częśc cebuli.
W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą piwo, miód i musztardę, a następnie tak powstałym płynem zalewamy pętka, na wierzch układając cienko pokrojone kawałki masła.

Całość wstawiamy pod przykryciem na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Na dziesięć minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z  pieczonych kiełbasek pozwalając im się przyrumienić.
Wykładamy na talerze podając z cebulką i ulubionymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz