piątek, 21 sierpnia 2015

jabłka zapiekane z jaglaną kaszą

      smażone jabłka zapiekane z jaglaną kasza

Właśnie pojawiły się pierwsze odmiany wczesnych jabłek, a w śród nich papierówki, kiedyś niezwykle popularne. Dzisiaj wyparte już, przez odmiany słodsze i bardziej soczyste.
Jednak do zapiekanej kaszy, cierpki smak poczciwej papierówki pasuje idealnie.

składniki dla czterech osób
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1-1,3 jabłek 
2 łyżki cukru brązowego
cynamon
masło do smarowania lub pergamin



Sposób przygotowania


Kaszę  jaglaną pozbawimy gorzkiego posmaku,  mocząc ją w zimnej wodzie  co najmniej  przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie przepłukując. 
W dalszej kolejności do gotującej się szklanki wody, wrzucamy szklankę kaszy i dolewamy szklankę mleka ( możemy również dodać łyżkę cukru).

Kaszę gotujemy, do momentu aż wchłonie całą wodę (ok 15 minut).
W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w niewielkie kawałki.
Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy do nich łyżkę cukru ( w przypadku kwaśnych jabłek) i smażymy je przez pięć minut, tak by zmiękły ale się nie rozpadły.

Niewielką żaroodporną formę, wykładamy pergaminem (lub smarujemy masłem), układamy na jej spodzie połowę z ugotowanej jaglanej kaszy.
Na warstwę kaszy wykładamy przesmażone jabłka i znów kładziemy warstwę kaszy.

Całość wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez 15-20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na kawałki i  kładziemy na talerze posypując każdą porcję szczyptą cynamonu.









1 komentarz: