poniedziałek, 10 sierpnia 2015

lody straciatella

Domowe lody straciatella 


Każdy, kto poczuje na własnej skórze panujący od kilku dni sierpniowy skwar zrozumie, skąd wziął się pomysł aby własnie teraz wykonać ten przepis


składniki
500 ml słodkiej smietany 30%
150 g cukru
6 żółtek jaj
100 g gorzkiej czekolady z jak najwyzszą zawartośną kakaowej masy




sposób wykonania


Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy cukier.


Misę ustawiamy na garnku z wodą ,a ten stawiamy na płycie, całość podgrzewamy.

Jaja ucieramy z cukrem na jednorodna masę w kąpieli wodnej, uważając, aby nie doszło do ścięcia jajek.

Następnie cały czas mieszając do utartych jaj stopniowo dokładamy bitą śmietanę.

Nadal podgrzewając ucieramy  masę do momentu, aż całość zgęstnieje, wyłączamy płytę i odstawiamy misę w chłodne miejsce.


W czasie schładzania masę kilkukrotnie mieszamy, a następnie wkładamy na godzinę do zamrażarki.

Po godzinie masę wyjmujmy i dodajemy do niej posiekaną lub startą na tarce gorzką czekoladę (im wyższa zawartość kakao tym lepiej, ja używam czekolady własnego wyrobu,  która nie jest słodzona), mieszamy i ponownie wkładamy do zamrażarki.

 Lody schładzamy w zamrażalniku przez 6-8 godzin, w pierwszych dwóch godzinach jeszcze 2-3 krotnie je mieszając.

Gotowe lody wyjmujemy z zamrażarki na dziesięć minut przed podaniem, gdyż łatwiej  je wtedy nabrać łyżką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz