czwartek, 27 sierpnia 2015

budyń waniliowy

Budyń waniliowy


Chyba u każdego z nas budyń waniliowy przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego powinniśmy jak najczęściej sięgać po te danie, tym bardziej że jego przygotowanie trwa tylko chwilę.


Składniki

Danie dla trzech osób

3 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
4 łyżki cukru waniliowego, przepis na który znajduje się tutaj
odrobina startej gorzkiej czekolady



Sposób przygotowania

2 szklanki mleka gotujemy w garnku z cukrem waniliowym. 

Pozostałą szklankę  wlewamy do miski , dosypujemy mąkę ziemniaczaną, oraz żółtka jaj i mieszamy trzepaczką lub widelcem.

Do gotującego się mleka dodajemy zawartość miski, intensywnie mieszamy całość trzepaczką i ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu  trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie rozlewamy do salaterek. Dodajemy ulubione owoce i posypujemy startą gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz