poniedziałek, 17 sierpnia 2015

zupa jagodowa

                                  zupa jagodowa


Jest to jedna z nielicznych zup, która podana na stole, znika z talerzy bez dodatkowych zachęceń. Składniki 
Przepis dla czterech osób
0,5 l czarnych jagód
0,5 l mleka
0,5 l wody
3 łyżki cukru waniliowego
sól
ewentualnie kwasek cytrynowy

Dodatkowo
200 g dowolnego makaronu

Sposób przygotowania

Przebrane i umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodając szczyptę soli i cukier.


Jagody gotujemy przez 2-3 minuty, a następnie powoli, wlewamy do garnka mleko ( najlepiej gdy mleko ma temperaturę pokojową). 

Całość ponownie zagotowujemy, dodając ewentualnie odrobinę kwasku cytrynowego i od razu rozlewamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowanym makaronem.


2 komentarze:

  1. Jak pysznie wygląda :) myślę, że z ryżem też dobrze by smakowała :)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze że smakuje równie dobrze z ryżem, lanymi kluskami, czy makaronem, ale na coś musimy się zdecydować :)

      Usuń