wtorek, 15 września 2015

długo świeży chleb z ziemniakiem

chleb z mąką ziemniaczaną



Jeżeli zależy nam, by chleb długo zachował swoją świeżość i nie wysychał.
To dodanie do wypieku mąki ziemniaczanej, jest jedną z najlepszych metod, jakie znam.
Nie korzystam z tego sposobu, na co dzień.
Domowe pieczywo znika bowiem błyskawicznie. Ale dziś muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości",  będzie wprost niezbędny.
Do swojego wypieku użyłem mąki ziemniaczanej, ale taki sam efekt uzyskamy dodając ugotowane ziemniaki.


sposób wypieku jednego dużego bochenka
zaczyn
1 szklanki mąki żytniej razowej
4 łyżki zakwasu 
1 szklanki letniej wody





wypiek
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej 
woda
1 łyżeczki soli




sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.


Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy połowę mąki żytniej, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, oraz sól. 
Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto. 
Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać jej dokładnej ilości. Należy uzyskać konsystencję ciasta, klejącego się do łyżki.
Ciasto zastawiamy w misce w ciepłym miejscu na godzinę.


Po godzinie dodajemy pozostałą mąkę żytnią i całość mieszamy, tak aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach ( staramy się aby jak najmniej świeżo dodanej mąki wgnieść do środka ciasta). 

Po otrzymaniu lekko zwartej konsystencji  (  dającej się formować),wyrabiamy ciasto, na dwu centymetrowej grubości placek.
Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek.
Chleb układamy do wysypanej mąką misy, zostawiając go na dwie godziny, w ciepłym miejscu.
Następnie przekładamy bochenek na blachę na której będziemy  go piekli i pozwalamy aby jeszcze podrósł (około godziny)



Kiedy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni
 Wyrośnięty bochenek wkładamy do piekarnika.


W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy chleb przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 35-40 minut.

Upieczony bochenek zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ  dopiero co upieczony chleb przy krojeniu będzie przywierał( kleił się), do noża.



1 komentarz:

  1. Z mąką ziemniaczaną jeszcze nie robiłam..trza kiedy wypróbować.

    OdpowiedzUsuń