niedziela, 23 sierpnia 2015

naleśniki z twarogiem

Naleśniki z twarogiem i czereśniami




składniki dla czterech osób



1,5 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka cukru
Szczypta soli
1 łyżka oleju
200 gr twarogu
2 łyżki miodu
50 g jogurtu naturalnego
Konfitura z czereśni, przepis dostępny w tym miejscu.

Sposób przygotowania


Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki.
Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) .

Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając go na jednolitą masę.


Usmażone, gorące, naleśnikowe placki  smarujemy po jednej stronie twarogiem, zwijamy je w rulony i układamy na talerze. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy konfiturę z czereśni.

2 komentarze:

  1. Naleśniki z twarogiem to klasyka, której nie potrafię się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń