poniedziałek, 31 sierpnia 2015

czekoladowa domowa gryczana nutella

                        gryczane masło czekoladowe

Niewiele jest osób, które obojętnie przechodzą, obok czekoladowych specjałów. 
Grono to z pewnością stanie się jeszcze liczniejsze, kiedy uda nam się sporządzić czekoladowy przysmak, w oparciu o naturalne, zdrowa składniki.
Nie będę zbyt odkrywczy, stwierdzając ogólnie znany fakt, że słodkie produkty, a zwłaszcza te oferowane w sprzedaży, nie służą zbyt dobrze naszemu zdrowiu.
Dzieje się tak główne dlatego, że większość producentów, w pogoni za zyskiem, dodaje do swoich wyrobów najtańsze składniki ( utwardzone tłuszcze, stabilizatory, wzmacniacze smaku). Aby się o tym przekonać, wystarczy przeczytać skład, na etykiecie dowolnego produktu.
Są oczywiście chlubne wyjątki, ale te produkty dla odmiany, odstraszają nas z reguły, wysokimi cenami.
Jeżeli więc chcemy mieć, produkt smaczny, zdrowy i za rozsądne pieniądze powinniśmy czekoladowy smakołyk przygotować sami.
Z czystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte w gryce, miodzie i kakaowej miazdze zawartej w gorzkiej czekoladzie.

składniki
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ( można też użyć innego rodzaju kaszy np. jaglanej)
1/2 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady(o wysokiej zawartości kakao) 
3-4 łyżki orzechów laskowych
3 łyżki kakao
5-7 łyżek miodu

Sposób przygotowania


Jeżeli  nie chcemy wyczuwać, w naszym maśle cząstek orzechów. To leszczynowe orzechy wcześniej prażymy, przesypując  je na patelnię (uważając aby patelnia nie była zbyt gorąca i aby nie przypalić orzechów), i trzymając na niej do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego aromatu.

Jeżeli jednak, kawałki orzechów w masie nam nie przeszkadzają, to pomijamy prażenie i zaczynamy od wsypania orzechów do blendera.
Mielimy orzechy przez minutę, następnie dodajemy kaszę, mleko, miód, kakao oraz połamaną na kawałki czekoladę.
W miarę mielenia, masa która na początku mielenia przypominać będzie "koktajl" zacznie się zmieniać, a składniki połączą się tworząc  plastyczną masę o konsystencji masła.
W tym momencie wyłączamy blender, przekładamy czekoladowe masło do pojemnika z zamknięciem i odstawiamy no godzinę do lodówki ( w czasie miksowania składniki się nieznacznie podgrzały).
Po godzinie wyjmujemy z lodówki i używamy według uznania.







1 komentarz: