piątek, 21 sierpnia 2015

buła drożdżowa

  Drożdżowa buła z waniliową kruszonką
Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem.

Składniki
450 g mąki pszennej
2 jajka
25 g drożdży
50 ml oleju
250 ml mleka
100 g cukru
szczypta soli

dodatkowo do kruszonki
25 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki maki
1 jajko


Sposób przygotowania

Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość).

Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, dwa jajka, olej oraz szczyptę soli, mieszamy całość nożem albo drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy. 
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w tym czacie jeszcze dwukrotnie je zagniatamy.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy olejem, przekładamy ciasto z miski do formy, ostatni raz je wyrabiając,  odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut, aby urosło. 
W tym czasie  wsypujemy do niewielkiej miski łyżkę cukru waniliowego, masło, trzy łyżki mąki i mieszając ręką wyrabiamy ciasto na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 130 stopni. W tej temperaturze pieczemy przez pierwsze 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, i dopiekamy drożdżówkę, przez kolejne 20-25 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy buła jest wypieczona w środku.
Wyjmujemy z piekarnika drożdżówkę, przez 10-15 minut trzymamy je jeszcze w foremce, w której się piekła a następnie wyjmujemy i po ostudzeniu kroimy.


2 komentarze: