Proste i zdrowe składniki, oraz łatwość wykonania to niewątpliwe zalety tej sałatki. Kolejną zaletą jest wyborny smak. A wszystko to w dosłownie kilka minut.
składniki dla czterech osób
10-12 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
garść oliwek zielonych
4 łyżki oleju z pomidorowej zalewy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
garść oliwek zielonych
4 łyżki oleju z pomidorowej zalewy
sól, pieprz
sposób przygotowania
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójna ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut).
Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w bardzo cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy), następnie dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, przez chwilę smażymy i wrzucamy pokrojoną paprykę.
Całość smażymy na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy paprykę z patelni, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka),dokładamy szczypior, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy.
Misę przykrywamy i odstawiamy na dziesięć minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom, następnie podajemy.
Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy), następnie dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, przez chwilę smażymy i wrzucamy pokrojoną paprykę.
Całość smażymy na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy paprykę z patelni, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka),dokładamy szczypior, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy.
Misę przykrywamy i odstawiamy na dziesięć minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom, następnie podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz