Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw.
Nie może ich więc zabraknąć i teraz na świątecznym stole.
składniki
2 cebule
1,5 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z jednej pomarańczy
sok z jednej cytryny
6 łyżek oleju
garść rodzynek
sól, pieprz
zalewa
1 szklanki wody
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 liści laurowych
2-3 ziaren pieprzu
3-4 ziaren ziela angielskiego
sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy.
Następnego dnia wyciskamy sok z cytryny, oraz pomarańczy, zalewamy nim garść rodzynek i zostawiamy na 30 minut.
Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz rodzynki razem z sokiem z cytryny i pomarańczy.
Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy.
Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) do której dodajemy przestudzony sos z cebuli, koncentratu i rodzynek.
Wow! Wygląda smakowicie :) Wesołych!
OdpowiedzUsuń