poniedziałek, 14 marca 2016

ryba po grecku

                    ryba po grecku



Ryba, to zawsze dobra propozycja pełnowartościowego posiłku, szczególnie teraz w okresie postu.
A ryba z dużą ilością warzyw, to propozycja jeszcze lepsza.

składniki

1,5 kg filetów dorsza  lub ryby morskiej z białym mięsem
3-4 marchewki
3-4 cebule
2/3 szklanki soku pomidorowego
0,5 korzenia selera
2-3 łodygi selera naciowego
1-2 pietruszki
200 g koncentratu pomidorowego
3-4 liście laurowe
8-10 łyżek oleju
1 szklanka mąki
sól, pieprz

sposób wykonania

Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.

W tym czasie obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy do garnka,na  rozgrzany olej lekko  przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) .

 Seler marchew oraz pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach , łodygi selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry . Wszystkie warzywa dodajemy  do garnka z zeszkloną cebulą, smażąc całość jeszcze przez 3-4 minuty często mieszając.
Następnie do garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy pieprz, sól i dusimy pod przykryciem przez 25-30 minut, na niewielkim ogniu.

Teraz na patelni rozgrzewamy olej, filety z ryby wyjmujemy z lodówki, obtaczamy z każdej stromy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor.
Usmażone kawałki ryb układamy jeden obok drugiego, w płytkim  naczyniu  i układamy na nich warstwę     (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw. 
Całość przykrywamy ( na przykład aluminiową folią)  i zostawiamy do wystygnięcia. 
Ostudzoną potrawę wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły  i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz