Wyrób tej wędliny to z najprostszych sposobów, na wykonanie domowego mięsiwa.
Przy czym ważne jest że nie wymaga on od nas żadnego kulinarnego doświadczenia, ot sól, cukier, trochę przypraw i gotowe.
składniki
do peklowania kilograma mięsa
150 g cukru
150 g soli
zaprawa z przypraw
na kilogram karkówki
1 łyżeczka słodkiej papryki
6-8 ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
2 ziarna jałowca
kilka ziaren gorczycy
szczypta suszonego czosnku
szczypta soli
sposób przygotowania
Mięso myjemy, przykrajmy je w foremny kawałek i wkładamy do miski ( kamionkowej lub z nierdzewnej stali).
Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w karkówkę.
Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą.
Z misy odrzucamy cukier i wsypujemy do niej taką samą ilość soli.
Teraz znów wkładamy karkówkę do misy, nacieramy ją dokładnie solą i odstawimy w chłodne miejsce, na kolejne 24 godziny.
Następnego dnia wyjmujemy karkówkę z soli, znów dokładnie płuczemy i pozostawiamy ( najlepiej ułożyć mięso na ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia.
Do moździerza wkładamy liści laurowy, ziarna jałowca, pieprz, gorczycę i rozbijamy je tłuczkiem, następnie dodajemy resztę przypraw ( paprykę słodką, czosnek, majeranek, sól) i całość mieszamy.
Teraz z każdej strony, wcieramy przyprawy w baleron.
Do jednego z końców pończochy przywiązujemy sznurek, na którym powiesimy mięso.
Teraz baleron zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni i zostawiamy ją w spokoju na 3-5 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa).
Następnie z mięsa zdejmujemy osłonę z pończochy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionymi dodatkami.
"przykrajmy je w formy kawałek" przepraszam ale nie bardzo rozumiem co to znaczy ??
OdpowiedzUsuńpozdrawaim
Wdarł się chochlik ( dziękuje za zwrócenie uwagi) chodzi oczywiście o uformowanie z karkówki pożądanego kształtu i ewentualne usunięcie z niej nadmiaru tłuszczu czy błon. :)
Usuńsuperowa
OdpowiedzUsuń