składniki dla czterech osób
2 niewielkie cebule
1 papryka czerwona
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu(najlepiej gęsiego)
1 łyżka miodu
sól, pieprz
szczypta majeranku
gałązka szczypioru
sposób przygotowania
Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki, z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy je w drobną kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszą wrzucamy masło i dodajemy cebulę (tylko ją szkląc).
Do przeszklonej cebuli dodajemy paprykę i smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około dziesięciu minut.
Na minutę przed końcem smażenia do patelnię z cebula i papryką dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy.
Przesmażone wątróbki lekko solimy i podajemy na talerze, układając na wątróbkach cebulę z papryką i posypując posiekanym szczypiorem.
Dobrym dodatkiem do tego dania są pieczone w piekarniku ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz