piątek, 11 marca 2016

wątróbki drobiowe smażone z cebulką, papryką i miodem

 wątróbki z cebulą i papryką


składniki dla czterech osób
750 g wątróbki drobiowej
2 niewielkie cebule
1 papryka czerwona
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu(najlepiej gęsiego) 
1 łyżka miodu
sól, pieprz
szczypta majeranku
gałązka szczypioru


sposób przygotowania

Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce.

Cebulę obieramy i kroimy w krążki, z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy je w drobną  kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszą  wrzucamy masło i  dodajemy cebulę (tylko ją szkląc).
Do przeszklonej cebuli dodajemy paprykę i smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około dziesięciu minut.

Na drugiej patelni rozgrzewamy gęsi smalec ( w ostateczności dobry olej), a następnie na dość dużym ogniu krótko przesmażamy wątróbki. 
Na minutę przed końcem smażenia do patelnię z cebula i papryką dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy.

Przesmażone wątróbki lekko solimy i podajemy na talerze, układając na wątróbkach cebulę z papryką i posypując posiekanym szczypiorem.
Dobrym dodatkiem do tego dania są pieczone w piekarniku ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz