poniedziałek, 21 marca 2016

makrela pieczona w pomidorowo czosnkowym sosie

                                makrela pieczona


Wszystkich miłośników morskich ryb, nie trzeba szczególnie zachęcać do dania wykonanego z pysznej makreli i aromatycznego sosu.
Zaś  tych którzy kulinarną morską przygodę mają jeszcze przed sobą, szczerze zachęcam do wykonana ryby według tego przepisu.

składniki dla trzech osób


2 świeże makrele 
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka masła
1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów
sól, pieprz


  
sposób wykonania
Koncentrat pomidorowy wkładamy do miski, dodajemy płatki suszonych pomidorów, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, oraz sok z cytryny i całość mieszamy.

Tuszki makreli myjemy, usuwamy głowy, oraz płetwy, delikatnie nacinamy ich boki ostrym nożem i dokładnie pokrywamy ( również od środka) pomidorową zaprawą.

Makrele odstawiamy na dwie godziny  w chłodne miejsce,
następnie ryby wyciągamy z lodówki, do wnętrza każdej z nich wkładając pół łyżki masła.
Teraz ryby pojedynczo zawijamy w aluminiową folie (dodajemy do nich cały pomidorowy sos)  i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.


Rybę pieczemy przez 30 minut, a następnie  wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii, dzielimy na części i wykładamy na talerze, podając z ryżem lub innymi dodatkami.



1 komentarz:

  1. uwielbiam morskie ryby, nie wiem dlaczego makrele świeżą pomijałam, zawsze skupiałam się na wędzonej

    OdpowiedzUsuń