wtorek, 22 marca 2016

zupa z czerwonej soczewicy, pieczarek i pora

                                zupa z soczewicy


Pożywna zupa z soczewicy, to propozycja na smaczne i zdrowe danie w sam raz na pierwsze dni wiosny.

składniki dla czterech osób
200 g czerwonej soczewicy
150 g pieczarek
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1 por
1,5 l bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
szczypta czarnuszki
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól
natka pietruszki
maggi domowe




sposób przygotowania

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry,  drobno siekamy  ząbki czosnku, pora kroimy w plasterki.

Do garnka wkładamy masło, oraz oliwę rozgrzewamy i  wrzucamy pieczarki smażąc je na sporym ogniu.

Do przesmażonych grzybów dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy  przez trzy minuty, a następnie zalewamy  bulionem.
Teraz dodajemy soczewicę i gotujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut.
W połowie gotowania dodajemy  obrane i pokrojone ziemniaki, wsypujemy szczyptę czarnuszki i dodajemy magii.

Na koniec przyprawiamy solą ( jeżeli posolimy wcześniej, to soczewica stwardnieje), dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę  i nakładamy zupę na talerze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz