wtorek, 29 marca 2016

pieczona kaczka faszerowana bakaliami i szarą renetą

                   kaczka pieczona z bakaliami
 


Potrawy z kaczki to moje ulubione dania z drobiu. A te właśnie zajmuje  śród nich miejsce szczególne.
Kwaśne jabłka w połączeniu z suszonymi owocami i orzechami sprawiają że kaczka smakuje wprost wybornie.

składniki dla czterech osób
1 duża kaczka
6-7 jabłek szarej renety
150 g suszonych bakalii ( owoce moreli, śliwek, żurawiny, orzechy laskowe, włoskie)
sól, pieprz
1 łyżka tymianku
50 ml koniaku, lub wódki gorzkiej żołądkowej
2 łyżki oleju






sposób przygotowania

Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też nie luzować kaczki, ale wtedy trudniej ją będzie przekroić po pieczeniu , oraz wejdzie do niej mniej jabłek i owoców).  
Następnie mieszany ze sobą  pieprz, sól, olej, połowę tymianku, wcieramy dokładnie marynatę w kaczkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin.



Suszone bakalie wkładamy do miski, zalewamy koniakiem i zostawiamy na 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w cząstki, dodajemy do nich bakalie, oraz resztę tymianku i mieszamy.

Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza  jabłka z owocami.
Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka.

Związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki.

Całość  wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut.
Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy  i podajemy razem z farszem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz