czwartek, 24 marca 2016

pieczony indyczy udziec w żurawinowym sosie

Udziec indyczy z żurawiną


Pieczony Udziec z indyka podany z aromatycznym sosem to propozycja obiadu który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

składniki dla 6 osób


1,5 kg udźca z indyka

80 g  żurawiny mrożonej lub suszonej
50 ml koniaku  lub wódki gorzkiej


marynata
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi
szczypta lubczyku
szczypta czosnku niedźwiedziego
szczypta papryki słodkiej 
sól, pieprz


sos
30 g masła
100 ml słodkiej śmietany 30%




sposób przygotowania


Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu. 

Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu. Następnie cześć ( około 1/3) układamy po wewnętrznej stronie wyjętego z lodówki udźca. Całość formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).

Udziec wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając mięsa.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut.

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i odlewamy sos spod pieczeni do oddzielnego rondelka. Trzymając indyka w ciepłym miejscu przygotowujemy sos.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy wazową łyżkę soku spod  pieczeni, resztę żurawiny i słodką śmietanę. Całość ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. 

Roladę dzielimy na 2-3 centymetrowe plastry i podajemy z sosem oraz ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz