Dzisiejszy przepis stanowi propozycję dla tych wszystkich, którzy chcą wykonać ten deser w nieco bardziej dietetycznej wersji.
składniki
składniki
1 kg sera twarogowego
5 jaj
5 jaj
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 kostki masła
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki mleka
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
sposób przygotowania
Do blendera wrzucamy herbatniki kruszymy je, następnie dodajemy kakao, masło i dalej mieszając łączymy na jednorodną masę.
Połowę masy wykładamy na spód tortownicy wyłożony pergaminem, mocno ubijając dłonią lub szklanką.
Połowę masy wykładamy na spód tortownicy wyłożony pergaminem, mocno ubijając dłonią lub szklanką.
Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek.
Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie
do misy przekładamy ser twarogowy (u mnie tym razem z wiaderka), oraz skórkę z pomarańczy mieszamy dodając mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do serowej masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy i przekładamy do tortownicy.
Wierzch masy posypujemy masą z herbatników, masła oraz kakao i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 10 minut. Następnie do piekarnika wkładamy naczynie z litrem letniej wody, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50-55 minut.
Upieczone ciasto całkowicie studzimy a następnie dzielimy na porcje i podajemy.
Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie
do misy przekładamy ser twarogowy (u mnie tym razem z wiaderka), oraz skórkę z pomarańczy mieszamy dodając mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do serowej masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy i przekładamy do tortownicy.
Wierzch masy posypujemy masą z herbatników, masła oraz kakao i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 10 minut. Następnie do piekarnika wkładamy naczynie z litrem letniej wody, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50-55 minut.
Upieczone ciasto całkowicie studzimy a następnie dzielimy na porcje i podajemy.
wspaniały sernik
OdpowiedzUsuń