wtorek, 22 marca 2016

lekki sernik

Sernik z herbatnikami

Dzisiejszy przepis stanowi propozycję dla tych wszystkich, którzy chcą wykonać ten deser w nieco bardziej dietetycznej wersji.



składniki


sernik:
150 g herbatników
1 kg  sera twarogowego
5 jaj
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 kostki masła 
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy



sposób przygotowania


Do blendera wrzucamy herbatniki kruszymy je, następnie dodajemy  kakao, masło i dalej mieszając łączymy na jednorodną masę.
Połowę masy wykładamy na spód tortownicy wyłożony pergaminem, mocno ubijając dłonią lub szklanką.

Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek.
 Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie 
do misy przekładamy ser twarogowy (u mnie tym razem z wiaderka), oraz skórkę z pomarańczy mieszamy dodając mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do serowej masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy i przekładamy do tortownicy.
Wierzch masy posypujemy masą z herbatników, masła oraz kakao i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 10 minut. Następnie do piekarnika wkładamy naczynie z litrem letniej wody, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50-55 minut. 
Upieczone ciasto całkowicie studzimy a następnie dzielimy na porcje i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz