Leszcz to smaczna ryba, ma lekko słodkawy smak, który świetnie komponuje się w wyrazistych octowych zalewach.
Taki sposób przyrządzenia powoduje również, że już po kilku dniach przebywania w marynacie, przestaną nam przeszkadzać liczne leszczowe ości.
Taki sposób przyrządzenia powoduje również, że już po kilku dniach przebywania w marynacie, przestaną nam przeszkadzać liczne leszczowe ości.
składniki
8-10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
3-4 cebule
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/3 szklanki octu
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1/3 szklanki octu
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
sposób przygotowania
Rybę skrobiemy z łuski, sprawiamy, myjemy i dzielimy na dzwonki.
Następnie kawałki leszcza oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na dwie, trzy godziny w chłodne miejsce.
W tym czasie w garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, a następnie szklimy na nim pokrojoną w cząstki cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy liście laurowe, oraz ziele anielskie, dokładamy cukier i sól. Całość zalewamy wodą, oraz octem i zagotowujemy.
Składniki zalewy gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Rybę wyjmujemy z lodówki, każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy dzwonki, na złoty kolor).
Teraz usmażone kawałki leszcza przekładamy do naczynia z octową zalewą.
Całość trzymamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery dni i gotowe.
Następnie kawałki leszcza oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na dwie, trzy godziny w chłodne miejsce.
W tym czasie w garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, a następnie szklimy na nim pokrojoną w cząstki cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy liście laurowe, oraz ziele anielskie, dokładamy cukier i sól. Całość zalewamy wodą, oraz octem i zagotowujemy.
Składniki zalewy gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Rybę wyjmujemy z lodówki, każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy dzwonki, na złoty kolor).
Teraz usmażone kawałki leszcza przekładamy do naczynia z octową zalewą.
Całość trzymamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery dni i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz