sobota, 19 marca 2016

smażony leszcz z octowej zalewy

leszcz z octu


Leszcz to smaczna ryba,  ma lekko słodkawy smak, który świetnie komponuje się w wyrazistych octowych zalewach.
Taki sposób przyrządzenia powoduje również, że już po kilku dniach przebywania w marynacie, przestaną nam przeszkadzać  liczne leszczowe ości.

składniki 

2 spore leszcze o wadze ok. 800-1000 g
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
ok 100 g mąki

zalewa 
8-10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
3-4 cebule
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/3 szklanki octu
2 szklanki wody
2 łyżki oleju

sposób przygotowania

Rybę  skrobiemy z łuski, sprawiamy, myjemy i dzielimy na dzwonki.
Następnie kawałki leszcza oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na dwie, trzy godziny w chłodne miejsce.
W tym czasie w  garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, a następnie szklimy na nim pokrojoną w cząstki cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy liście laurowe, oraz ziele anielskie, dokładamy cukier i sól. Całość zalewamy wodą, oraz octem i zagotowujemy.
Składniki zalewy gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.



Rybę wyjmujemy z lodówki, każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy dzwonki, na złoty kolor).

Teraz usmażone kawałki leszcza przekładamy do naczynia z octową zalewą.
Całość trzymamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery dni i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz