poniedziałek, 21 marca 2016

czosnkowa zupa z bakłażanem i serem

zupa czosnkowa

Zupa przepełniona aromatem oliwy, czosnku i bakłażana nie tyko jest smaczna, ale tez poprzez bogactwo cennych mikroelementów pomoże nam zadbać o nasze zdrowie .
A zdrowie jest przecież najważniejsze, zwłaszcza o tej porze roku. 

składniki dla czterech osób

1,5-2 główki czosnku
1 bakłażan
1,5 l bulionu ( ja użyłem warzywnego)
40 g sera żółtego twardego
40 g sera brie 
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki
szczypta słodkiej papryki
sól, pieprz

na grzanki

4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 razowe bułki ( lub inne pieczywo)



sposób przyrządzenia


W garnku roztapiamy masło i na niewielkim ogniu  przesmażamy obrane i drobno posiekane dwie główki czosnku ( nie wolno przypalić czosnku bo zgorzknieje).

Czosnek smażymy około dwóch, trzech minut następie  do garnka dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i smażymy na jasną zasmażkę.
Teraz całość zalewamy bulionem ( zimnym), znów dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście, dwadzieścia minut.

Pod koniec  do zupy dodajemy  gałkę muszkatołową, tymianek, pieprz, sól i słodką paprykę.

W tym czasie bakłażana kroimy na grube plastry, ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach, a ser brie kroimy na plastry.

Bułki kroimy na dość grube części, smarujemy oliwą i zapiekamy  w piekarniku, pod koniec pieczenia na każdej grzance układamy plaster sera brie. 

Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oliwy i przesmażamy na niej plastry bakłażana, posypując go szczyptą soli.


Bardzo gorącą zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji starty żółty ser i układając na wierzch po dwa plastry bakłażana, oraz  grzankę z serem brie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz