Zupa przepełniona aromatem oliwy, czosnku i bakłażana nie tyko jest smaczna, ale tez poprzez bogactwo cennych mikroelementów pomoże nam zadbać o nasze zdrowie .
A zdrowie jest przecież najważniejsze, zwłaszcza o tej porze roku.
składniki dla czterech osób
A zdrowie jest przecież najważniejsze, zwłaszcza o tej porze roku.
składniki dla czterech osób
1,5 l bulionu ( ja użyłem warzywnego)
40 g sera żółtego twardego
40 g sera brie
40 g sera brie
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
4 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki
szczypta słodkiej papryki
2 łyżki mąki
szczypta słodkiej papryki
sól, pieprz
na grzanki
na grzanki
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 razowe bułki ( lub inne pieczywo)
sposób przyrządzenia
Czosnek smażymy około dwóch, trzech minut następie do garnka dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i smażymy na jasną zasmażkę.
Teraz całość zalewamy bulionem ( zimnym), znów dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście, dwadzieścia minut.
Pod koniec do zupy dodajemy gałkę muszkatołową, tymianek, pieprz, sól i słodką paprykę.
W tym czasie bakłażana kroimy na grube plastry, ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach, a ser brie kroimy na plastry.
W tym czasie bakłażana kroimy na grube plastry, ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach, a ser brie kroimy na plastry.
Bułki kroimy na dość grube części, smarujemy oliwą i zapiekamy w piekarniku, pod koniec pieczenia na każdej grzance układamy plaster sera brie.
Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oliwy i przesmażamy na niej plastry bakłażana, posypując go szczyptą soli.
Bardzo gorącą zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji starty żółty ser i układając na wierzch po dwa plastry bakłażana, oraz grzankę z serem brie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz