To proste danie, nie dość że jest zdrowe i pełne cennych składników, to jednocześnie jest niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu.
składniki dla czterech osób
600 g fileta z łososia ( bez skóry)
2 niewielkie cebule
2 niewielkie cebule
2 marchewki
8-10 średnich ziemniaków
3 łyżki masła
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
koperek
sól, pieprz
koperek
sposób przygotowania
Filet z łososia kroimy na kawałki, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
Ziemniaki w mundurkach wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy (na pół miękko).
Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w dość grube talarki.
Cebulę kroimy w cząstki, marchew obieramy i kroimy w zapałki.
Żaroodporne naczynie smarujemy łyżką masła, układamy na jego dnie połowę marchewki i cebuli, następnie kładziemy pokrojone ziemniaki, a na wierzch rozkładamy resztę marchwi z cebulą.
Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Łososia wyjmujemy z lodówki i układamy na warzywach, na całości układamy pozostałe kawałki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę z warzywami zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut.
Ziemniaki w mundurkach wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy (na pół miękko).
Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w dość grube talarki.
Cebulę kroimy w cząstki, marchew obieramy i kroimy w zapałki.
Żaroodporne naczynie smarujemy łyżką masła, układamy na jego dnie połowę marchewki i cebuli, następnie kładziemy pokrojone ziemniaki, a na wierzch rozkładamy resztę marchwi z cebulą.
Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Łososia wyjmujemy z lodówki i układamy na warzywach, na całości układamy pozostałe kawałki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę z warzywami zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut.
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz