sobota, 19 marca 2016

łosoś zapiekany z ziemniakami, marchewką i cebulą

    łosoś zapiekany z warzywami




To proste danie, nie dość że jest zdrowe i pełne  cennych składników, to jednocześnie jest niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu.


składniki dla czterech osób


600 g fileta z łososia ( bez skóry)
2 niewielkie cebule
2 marchewki
8-10 średnich ziemniaków
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy 
sól, pieprz
koperek 



sposób przygotowania

Filet z łososia kroimy na kawałki, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.

Ziemniaki w mundurkach wkładamy do garnka, zalewamy wodą i  gotujemy (na pół miękko).
Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w dość grube talarki.
Cebulę kroimy w cząstki, marchew obieramy i kroimy w zapałki. 

Żaroodporne naczynie smarujemy  łyżką masła,  układamy na jego dnie połowę marchewki i cebuli,  następnie kładziemy pokrojone ziemniaki, a na wierzch rozkładamy resztę marchwi z cebulą.
Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Łososia wyjmujemy z lodówki i układamy na warzywach, na całości  układamy pozostałe kawałki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę z warzywami  zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut.

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz