poniedziałek, 7 marca 2016

najprostszy śledź w sosie tatarskim

           śledź w tatarskim sosie



Okres postu, to czas kiedy na talerzu w moim domu królują ryby. 
Przyznam się szczerze, że ten rodzaj diety nie jest dla mnie wielkim wyrzeczeniem, a wręcz przeciwnie.
Jeżeli już mowa o rybach, to przecież nie może tu zabraknąć prostych i smacznych  potraw ze śledzi.
Dlatego dziś proponuje przyrządzenie tych smacznych ryb, w jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów.



składniki


4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z olejowej zalewy
1 niewielka cebula
1/3 pęczka szczypioru
2 niewielkie kiszone ogórki
2-3 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików)
1 łyżka majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany ( lub jogurtu)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
dwie gałązki koperku
sok z ćwiartki cytryny
szczypta pieprzu i soli



sposób przygotowania


Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy.
Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski.
Następnie do miski dodajemy majonez, kwaśną śmietanę ( lub jogurt naturalny), musztardę, miód i sok z cytryny, całość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem.

Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki  i przekładamy do miski z sosem.
Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  dwie godziny.


Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem, oraz koperkiem i podajemy.

1 komentarz:

  1. Robiłam zawsze w podobny sposób, z tym, że bez musztardy. Tym razem z musztardą ! Są bardziej wyrafinowane. Wszyscy się zajadają ! Pycha ! Polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń