piątek, 11 marca 2016

kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie

                      łopatka w chrzanowym sosie


O tej porze roku  na obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek.
A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu.

składniki dla czterech osób

mięso i marynata
600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej 
sól, pieprz
2 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy
1 szczypta majeranku
1 szczypta lubczyku
1 łyżka oleju

pozostałe składniki

2 łyżki oleju
3-4 łyżki masła
1,5 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej
2 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie)
1 łyżka mąki
sol, pieprz




sposób przygotowania

Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. 
W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej.
Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.


Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty i osuszone  mięso z łopatki.


Kotlety z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy suszone płatki chrzanu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut.

Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim dwie łyżki tartego chrzanu.
Do przesmażonego delikatnie chrzany, dodajemy  łyżkę mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę.
Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej dwie łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa.
Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garnka z mięsem.

Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie zagotowujemy.


Mięso gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty a następnie  kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz