O tej porze roku na obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek.
A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu.
składniki dla czterech osób
mięso i marynata
600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej
sól, pieprz
2 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy
1 szczypta majeranku
1 szczypta lubczyku
1 łyżka oleju
pozostałe składniki
2 łyżki oleju
3-4 łyżki masła
1,5 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej
2 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie)
1 łyżka mąki
sol, pieprz
sposób przygotowania
Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.
W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej.
Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty i osuszone mięso z łopatki.
Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim dwie łyżki tartego chrzanu.
Do przesmażonego delikatnie chrzany, dodajemy łyżkę mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę.
Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garnka z mięsem.
Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie zagotowujemy.
Mięso gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty a następnie kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz