wtorek, 29 marca 2016

zupa z mleczkiem kokosowym i szczupakiem

                        zupa ze szczupakiem 


Niewiele jest zup które robi się w tak szybko i w których   smak dorównuje bogactwu cennych składników.

składniki dla czterech osób
400 g filetów ze szczupaka ( lub innej ryby o jasnym, zwartym mięsie)
0,6 l wywaru rybnego
400 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
2 małe papryczki chilli 
sok z  połowy cytryny
kawałek korzenia imbiru
2 łyżki masła
sól

sposób przygotowania

Do rondla, na rozgrzane masło wrzucamy drobno  posiekane ząbki czosnku, oraz również posiekany korzeń imbiru.
Smażymy  przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewam wywarem rybnym. 
Dodajemy filety ze szczupaka, gotując przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewamy mleczko kokosowe.
Zupę przyprawiamy posiekaną papryczką chilli, sokiem z cytryny, oraz solą . Gotujemy jeszcze minutę, a następnie nakładamy na talerze  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz