składniki dla trzech osób
2 cebule
4 duże twarde gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu (gęsiego, albo kaczego) lub oleju
szczypta tymianku
sól, pieprz
sposób przygotowania
Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną tymianki i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki, z obranych gruszek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w dość grubą kostkę.
Rozgrzewamy dwie patelnie.
Na pierwszej na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojona w plastry cebulę ( lekko ją szkląc), a następnie dokładamy wątróbki i na dość dużym ogniu krótko je przesmażamy
Pod koniec smażenia gruszki posypujemy tymiankiem, a wątróbki lekko solimy.
Podajemy układając wątróbki obok smażonych gruszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz