poniedziałek, 4 kwietnia 2016

drobiowe wątróbki ze smażonymi gruszkami

         wątróbki z gruszkami

To proste i bardzo wyraziste w smaku danie, jest poprzez bogactwo cennych składników szczególnie warte polecenia.

składniki dla trzech osób
700 g wątróbki drobiowej
2 cebule
4 duże twarde gruszki
2 łyżki  masła
2 łyżki smalcu (gęsiego, albo kaczego) lub oleju
szczypta tymianku
sól, pieprz





sposób przygotowania

Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną tymianki i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce.

Cebulę obieramy i kroimy w krążki, z obranych gruszek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w dość grubą kostkę. 
Rozgrzewamy dwie patelnie.
 Na pierwszej na rozgrzany smalec  wrzucamy pokrojona w plastry cebulę ( lekko ją szkląc), a następnie dokładamy wątróbki i na dość dużym ogniu krótko je przesmażamy

Na drugiej patelni wrzucamy masło i dokładamy kawałki gruszek, smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około 5-7 minut.

Pod koniec smażenia gruszki posypujemy tymiankiem, a wątróbki lekko solimy.
 Podajemy układając wątróbki obok smażonych gruszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz